Kaikki tiet vievät kotiin
Harald Helander ihastui nuorena pohjoisen luontoon. Kokenut eränkävijä kiersi Lappia pitkillä patikointi- ja melontaretkillä, ja löysi lopulta kodin Ivalojoen varressa kasvavasta metsästä.
Teksti Lotta Närhi, kuvat ja video Aino Huotari
Rinne viettää jyrkästi ylöspäin.
Puhelimessa Harald Helander on kysynyt, eikö hän ole jo liian vanha haastateltavaksi. Ikää on jo 90 vuotta.
Sellainen saa toimittajan valmistautumaan vähän eri tavalla kuin yleensä, miettimään tarkemmin haastattelun toteutusta: juttuhetki voitaisiin pitää sisätiloissa, kuvat ottaa kotipihalla metsän reunassa.
Mitä vielä.
Helander kiipeää sellaista vauhtia, että moni nykynuori ei pysyisi perässä. Hengästyyhän vanha mies toki, kovastikin, mutta silti kumisaapas nousee kaatuneen lahopuun yli. Huipulla polku tasoittuu. Mäntyjen välistä pilkottaa Ivalojoki.
Ollaan Pyrynmaan eteläosassa Repomellalla, Ivalojoesta nousevalla korkealla hiekkatörmällä. Puolukkamättäillä on vielä muisto aamupäivän kosteudesta, maisemassa jonkinlaista pehmeää jylhyyttä. Jääkauden jälkeen maa täällä on noussut ja Ivalojoen uoma hakenut paikkaansa. Se on jättänyt maisemaan jälkensä jyrkkinä maastonmuotoina.
Helander on kulkenut näillä harjuilla vuosikymmeniä. Silti metsä pesee hänet pitkäikäisyydessään mennen tullen. Rinteessä osa puista on monta sataa vuotta vanhoja, ne kasvavat täällä helposti neljäsataavuotiaiksikin. Mäntyvanhusten vierellä seisoo keloja, jotka vielä jonain päivänä taipuvat maahan lahoamaan. Keloutuminen ja lahoaminenkin voi viedä täällä vuosisatoja.
Harald Helander esittelee Repomellaa, Ivalojoesta nousevaa korkeaa hiekkatörmää.
Helander pitää huolen siitä, että metsän hienoudet eivät jää keneltäkään huomaamatta. Muut tarinat jäävät tämän tästä kesken, kun ympäristöstä täytyy osoittaa jotakin ylisanojen arvoista. Tähän tapaan:
Jokivarren lehtipuut syksyn tullen – aivan mahtavaa!
Keväällä kukkineet sinivuokot, joita Helander on istuttanut pihalle – jotain niin ihmeellistä!
”Ja sitten kelo, joka on tuossa”, Helander osoittaa. Puu eli vielä silloin, kun hän vaimonsa kanssa muutti Pyrynmaalle.
”Vaimoni antoi mulle kirjan, että lue sitä kauniissa paikassa.”
Siis tuossa.
Ääni värähtää aavistuksen. Margarete-vaimo nukkui melko vasta pois. Helander levitti hänen tuhkansa Pyrynmaalle puun juureen. Siinä tulee olemaan hänenkin paikkansa, lopulta.
”Mutta nyt mennään jännää polkua pitkin!”
Reitti alkaa viettää jyrkästi alas jokivarteen.
Polun poikki on kaatunut järeä kelo. Helander kietaisee kätensä sen ympärille ja kiepsauttaa itsensä ketterästi alta.
Repomellan mäntyharjun lisäksi Helanderin suojelemaan alueeseen kuuluu myös Ivalojoen törmän alavia koivikkoja, lehtomaisia kankaita, vehmas lampialue, puro ja kuusikkoista korpimetsää.
Kuuntele, kun Harald Helander kertoo hänelle erityisestä kelosta Pyrynmaalla.
Harald Helanderin matka Pyrynmaalle on kulkenut melko kirjaimellisesti maailman ympäri.
Helsingissä syntynyt Helander kasvoi Saksassa. Kun sitten aikuisuuden kynnyksellä oli lähdettävä armeijaan, hän anoi pääsyä Lappiin.
Pohjoisen luonto hurmasi, ja siitä alkoi eräily. Helander teki armeijan jälkeen useita pitkiä retkiä, esimerkiksi Norjan Nordkappista Koitereelle Ilomantsiin, 1300 kilometriä. Ja kun rakennusinsinöörin työkomennukset veivät ympäri maailman – työmaita oli muun muassa Irakissa, Saudi-Arabiassa ja Indonesiassa – Helander ja hänen vaimonsa palasivat aina lomillaan retkeilemään Lappiin.
Patikoimisen lisäksi Helander meloi. Venettään Helander pitää mestariteoksena; se painoi vain yhdeksän kiloa ja sopi reppuun, mutta kesti silti Jäämeren aallot sekä Juolajoen ja Pohjois-Ruotsin kosket.
Vuonna 1979 Helander ja Margarete-vaimo olivat valmiita asettumaan aloilleen. He ostivat Ivalojoen varresta tämän suuren metsäalueen ja nimesivät sen Pyrynmaaksi. Lomillaan he matkustivat metsäänsä rakentamaan taloa. Kesti kuitenkin vielä useamman vuoden ennen kuin Helander jätti uransa rakennusinsinöörinä ja pariskunta muutti pohjoiseen lopullisesti. Ensin he asuivat metsässä vaimon ompelemassa teltassa – ympäri vuoden, tietenkin – kunnes talo valmistui.
Siitä lähtien Helander on kulkenut Pyrynmaan metsissä käytännössä joka päivä. Hän on hoitanut jokivarren kulleroniittyä, ruokkinut lintuja, istuttanut lehtikuusia ja pitänyt pihapolkuja siistinä. Ja niin, rakentanut pihalle hienon kompostialueen. Se on Helanderin ylpeydenaihe.
Sen lisäksi, että Helander on hoivannut omaa kotimetsäänsä, hän on ottanut asiakseen suojella kaikkia muitakin pohjoisen metsiä. Itse asiassa yksi syy sille, miksi Helander ja hänen vaimonsa muuttivat juuri tänne ja juuri 80-luvulla oli se, että monet Helanderille tärkeistä Lapin vanhoista metsistä olivat tuolloin hakkuu-uhan alla. Helander omistautui luonnonsuojelulle ja onnistui nostamaan Lapin metsien tilanteen kansainvälisten medioiden otsikoihin. Ilta-Sanomat antoi Helanderille hänen tempaustensa johdosta lempinimen ”Harald Hirmuinen”.
Vuosien varrella kypsyi ajatus siitä, että omakin metsä pitäisi saada suojeluun. Helanderilla ja hänen vaimollaan ei ollut lapsia, ja heistä olisi ollut harmi, jos kotimetsät olisivat heidän jälkeensä joutuneet myyntiin.
Suojeltavaa Pyrynmaalla todella riittää. Alue on kooltaan lähes 90 hehtaaria, ja se on paljon muutakin kuin Repomellan mäntyharju: siihen kuuluu myös Ivalojoen törmän alavia koivikkoja, lehtomaisia kankaita, vehmas lampialue, puro, kuusikkoista korpimetsää… Siis kaikenlaisia arvokkaita alueita.
Suojelun toteuttajaksi valikoitui Luonnonperintösäätiö. Se on lahjoitusvaroilla toimiva säätiö, joka ostaa luontoalueita ja hankkii niille pysyvän, lakisääteisen rauhoituksen. Helander ehdotti suojelukauppaa, ja vuosina 2012 ja 2019 Pyrynmaan metsät siirtyivät Luonnonperintösäätiön omistukseen.
”Me ollaan täällä oikeestaan vieraalla maaperällä. Tämä on saamelaisaluetta, pitäis todellakin enempi kunnioittaa.”
Keittiön pöydällä on rivissä lasipurkkeja: hillaa talven varalle, Helanderin vastikään keräämänä ja keittämänä. Peräkammarissa seinää koristaa vaimon lyijykynäpiirros.
Hirsitalo on osittain maan sisässä. Suuret ikkunat osoittavat etelään, ja yläkerrasta avautuu näkymä joelle, kunhan puut syksyn tullen pudottavat lehtensä.
Jotenkin tämä talo tuntuu olevan erilainen kuin muut talot. On kuin sillä olisi oma persoonallisuutensa. Ehkä se johtuu ajan jättämistä kerroksista; Helander kertoo, että talo on vuosien varrella kasvanut kuin sieni, kun sitä on rakennettu aina vähän lisää. Tai sitten se johtuu siitä, että talo tuntuu sulautuvan ympäristöönsä niin, ettei oikein voi sanoa, mihin pihapiiri loppuu ja mistä metsä alkaa. Vaikka ei sillä ole väliä.
Yläkerran ikkunasta pääsee katolle. Se on sateen jäljiltä vielä vähän kostea.
”No nyt meillä on vaan sukat, mutta mitäs siitä.”
Helander puikahtaa ulos, johdattaa ensin katon alatasanteelle ja sieltä ylöspäin viettävän lipan reunaa pitkin toisen kerroksen katolle.
Täällä on hauskoja muistoja, hän sanoo.
Talo pihapiireineen on sen näköinen, että sen rakentamiseen ja hoitamiseen on helposti saattanut upottaa kokonaisen elämän. Ympärillä aukeavat Pyrynmaan metsät. Ne saavat nyt vanheta rauhassa, kehittyä hitaasti kohti luonnontilaa. Niiden ympäristössä sen sijaan on paljon talousmetsiä, joissa on tehty hakkuita. Sille Helanderilta ei löydy paljoa ymmärrystä.
”Katso, ei täällä voi tavallisella mittakaavalla harjoittaa metsätaloutta.”
Näin pohjoisessa metsät kasvavat niin hitaasti, että metsätalouden kannattavuus on melko alhaista.
”Ja yks asia, mitä mä aina sanon on, että kuule, me ollaan täällä oikeestaan vieraalla maaperällä. Tämä on saamelaisaluetta, pitäis todellakin enempi kunnioittaa.”
Helander on pohjoisen luonnon eteen osansa tehnyt. On ollut vanhojen metsien hakkuiden pysäyttämistä, Iijokisoutua ja luonnonsuojeluväen kestitsemistä Pyrynmaan pihapiirissä. (Helander paistoi kaikille ”pannareita”, tietenkin.) Yksi Inarijärven rantaan kaavailtu hotellihanke jo kaadettiin, ja nyt Helander on kampanjoinut näyttelijä ja yrittäjä Jasper Pääkkösen vastaavaa hanketta vastaan. Toivottomalta se välillä tuntuu.
”Ei markkinavoimat, ei niitä voi voittaa.”
”Luonto on edelleen paitsiossa. Aina puhutaan ihmisoikeuksista ja kaikista, ja ne on hyvä asia, mutta hyvänen aika, luonto voi pahoin.”
Helander kertoo, että niin pitkään kuin hän muistaa, Pyrynmaan raidat ovat kukkineet keväisin, ja kimalaiset ovat nousseet koloistaan ”suhisemaan”. Nyt tuntuu, että niitä ei ole enää näkynyt.
Mutta tosiaan: ne lehtikuuset.
Katolle on tultu, koska Helander haluaa näyttää talon ympäristöön istuttamansa lehtikuuset. Niiden vihreä on tavallisten kuusten vihreää kirkkaampi. Lehtikuusista vanhin – noin 35-vuotias – on saavuttanut mitassaan viereiset koivut.
”Katso, kun se nousee. Aivan uskomaton!”
Viimeisimpänä projektinaan Helander on rakentanut parille lehtikuuselle kompostimullasta ja reunalaudoista tukevamman kasvupaikan. Nyt työ Pyrynmaalla alkaa olla tehty: niityn niittäminen loppui viime syksyyn, metsässäkään Helander ei paljoa enää kulje.
”Minä en jaksa enää. Ihme että pääsi vielä tuota rinnettä ylös.”
”Katso, nyt on kohta niin, että luonto voittaa minut”, Helander sanoo. Ja hymyilee.
Kenties siksi, että niin päin sen kuuluukin mennä.
Kuuntele, kun Harald Helander kertoo kohtaamisestaan nuoren luonnonsuojelijan kanssa.
Tiesitkö?
Noin joka kolmas suomalainen harrastaa patikointia ja retkeilyä vähintäänkin päiväretkien muodossa. Joka kymmenes tekee vaellusretkiä, joilla viivytään yön yli.
Retkeilyn lisäksi suomalaiset harrastavat metsissä muun muassa maastopyöräilyä, polkujuoksua, frisbeegolfia, sienestystä, marjastusta, maastohiihtoa ja lumikenkäilyä.
Eniten suomalaiset ulkoilevat lähiluonnossa, mutta pidemmät luontoretket kohdistuvat usein valtion ja kuntien virkistys-, retkeily- ja suojelualueille.